65. planinarski križni put pod geslom “Što god Vam rekne, učinite!”

Na drugu korizmenu nedjelju, 7. i 8. ožujka, planinarska bratovština svetog Bernarda tradicionalno je organizirala svoj po redu 65. planinarski križni put, a ovaj put u suradnji s Bjelovarsko-križevačkom biskupijom te Uredom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. S obzirom na nadolazeći Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu i kao svojevrstan način pripreme, geslo ovogodišnjeg križnog puta glasio je „Slušajte ga!“, a himna koja nas je pratila cijelim putem je ujedno i  himna SHKM-a  „Što god kaže, učinite!“.

U subotu 7. ožujka, koji je poznat i kao Međunarodni dan planinarenja, bio je naš prvi dan kada smo u jutarnjim satima krenuli iz Kalnika. Bilo nas je oko 350, a hodali smo svi: mladi i stari, oni iskusni, ali i oni koji su prvi puta sudjelovali na planinarskome križnome putu. Slijedeći križ, u zajedničkoj pjesmi i druženju, prolazili smo kroz brojna sela i šume, a razmatrajući Isusovu muku i smrt zajedno smo molili na nakane sudionika. Prohodali smo nešto više od 25 kilometara i svoj hod završili u župoj crkvi Svete Barbare u Carevdaru. Ondje je najprije vjeroučitelj i književnik Nikola Kuzmičić održao katehezu na temu „Slušajte ga!“, a potom smo slavili svetu misu koju je predvodio povjerenik za mlade Bjelovarsko-križevačke biskupije Zoran Grgić. Na kraju je uslijedilo cjelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Sljedećega dana u još većem zajedništvu nastavili smo svoj hod za križem, a posebna milost toga dana bila je postaja šutnje. Tišina koja je rastjerala svu buku iz svakodnevice, mnogima je omogućila da se obrate Gospodinu i poslušaju što im On želi reći. Predvečer, stigavši u Zrinski Topolovac dočekali su nas ljubazni domaćini i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak koji je predvodio završno misno slavlje u crkvi Svetog Mihaela Arkanđela. Pjevanje na slavljima animirao je novoosnovani zbor Bjelovarsko-križevačke biskupije. Ovaj planinarski križni put jedan je od događaja kojim se obilježava 10. obljetnica utemeljenja Bjelovarsko-križevačke biskupije na čijem smo području boravili ova dva dana. Nakon svete mise svi zajedno smo se uputili u dvoranu na okrijepu i druženje uz pjesmu i ples koji su animirali naši domaćini.

Zahvalni smo dragome Bogu koji nam je omogućio da cijeli vikend provedemo uz prekrasno vrijeme u prirodi i zajedništvu.

Tea Zenković

Podijeli s drugima: