Kardinalovo pismo mladima

Dragi mladi,

Pred nama je Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati 9. i 10. svibnja 2020. godine. Jedanaesti nacionalni susret održat će se u Zagrebu, glavnom gradu naše Domovine, gradu svih Hrvata ma gdje oni bili. Zato mi je posebna čast, s čitavom Nadbiskupijom, biti domaćin ovom veličanstvenom događaju. Održano je već puno susreta. Mnoge generacije mladih vjernika stasale su na tim susretima. Došlo je i vaše vrijeme, vrijeme pripreme da u zajedništvu vjere s mladima okupljenih oko Krista iz svih krajeva naše domovine Hrvatske, doživite iskustvo rasta u vjeri, življeno i poticano u mladenačkom zanosu zajedništva.

Geslo Susreta, “Što god vam rekne, učinite” (Iv 2,5), riječi su Blažene Djevice Marije koja, prisutna na svadbi u Kani Galilejskoj, primjećuje da je mladencima ponestalo vina. Kao Majka, ona postavlja dijagnozu trenutnog stanja, primjećuje da već na početku jednog braka nedostaje nešto bitno, nedostaje radost, okus, kvaliteta. Ali ona se ne zaustavlja na tome. Brižljivo traži odgovor na nastalu situaciju. Marija čini isto i u našem životu, ali na kraju upućuje na svog Sina, koji jedini ima odgovor na sva naša pitanja i sve naše probleme. Isus u tom trenutku pogled usmjerava na drugu stranu. Kao da ga ne zanima nastala situacija. On traži uzrok problema. I vidi ga u posudama za obredno pranje. U zanemarivanju jednostavnog obreda što su ga pobožni Židovi trebali obavljati svakog dana, Isus vidi uzrok nelagode u kojoj su izloženi mladenci. Stoga, Marija potiče učenike da slušaju Isusa i naprave sve prema njegovoj riječi. Na taj nam način daje uputu za svaku životnu situaciju. Izazov je to svima nama da budno slušamo riječ što nam je Gospodin svakodnevno upućuje. Poziv da dopustimo te nas ta riječ isprovocira pitanjem koje traži odgovor i daje smisao našem djelovanju.

Nadolazeći SHKM bit će izvrsna prigoda za obnovu misionarskog poslanja Crkve, jer svatko je od nas pozvan primiti Riječ, živjeti je u osobnom služenju te je svojim životom naviještati drugima.

U rukama držite priručnik s katehezama koje imaju svrhu potaknuti i pripremiti sve sudionike za Susret. Želimo da SHKM bude dugoročno plodonosan za našu mladež, a nipošto kratkotrajan bljesak koji brzo izgubi snagu i potone u svakodnevnu prosječnost. Stoga već sada molimo Gospodina da mladi, osnaženi plodovima Susreta nastave s većim žarom svjedočiti kršćansku zauzetost u svojim zajednicama. Potičem mlade da se u svojim župnim zajednicama u narednim mjesecima pripremaju, da promišljaju nadahnuti Božjom riječju te da jačaju svoje zajedništvo s Gospodinom. Neka im ove kateheze pomognu u ljudskom, intelektualnom i duhovnom rastu te budu pomoć u prepoznavanju onoga što Krist želi od svakoga pojedinog i svake pojedine, da svatko prepozna Božju volju za svoj život.

Kao domaćin, svima izražavam dobrodošlicu u ime biskupa, svećenika i vjernika Crkve zagrebačke, te želim da vaš boravak u našoj Nadbiskupiji bude blagoslovljen. Neka vam bude na izgradnju i duhovnu korist. Osobno se radujem vašem dolasku te vas ohrabrujem da se ne bojite napraviti korak prema drugima i u zajedništvu s drugima prema Kristu!

Sve pozdravljam u Gospodinu.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački

U Zagrebu, 1. studenog 2019. godine, na svetkovinu Svih Svetih

Preuzmi pismo

Podijeli s drugima: