O SUSRETU

Najvažniji susret mladeži u Hrvata dogodit će se u svibnju 2020. u Zagrebu.
Pitaš se zašto je tako važan?
Saznaj s nama!

Što je SHKM?

Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) susret je mladih katolika iz svih hrvatskih (nad)biskupija i hrvatskih katoličkih misija, koji se svake dvije ili tri godine održava u jednom od hrvatskih gradova. Hrvatski biskupi pozvali su mlade prije dva desetljeća da se okupljaju na SHKM-u, kako bi živjeli i svjedočili svoju vjeru, zajedništvo te radost koja svoj izvor ima u Kristu.

Susret se obično odvija tijekom jednog vikenda, i to krajem travnja ili početkom svibnja. Na SHKM-u mladi su smješteni u obiteljima ili u dvoranama, dok se program odvija u župama (nad)biskupije koja je domaćin te u samom gradu Susreta. Program uključuje duhovne, ali i zabavne sadržaje. Središnji dio programa je zajedničko misno slavlje svih sudionika SHKM-a, koje predslavi jedan od biskupa, u koncelebraciji s ostalim biskupima i svećenicima.

Na kraju misnog slavlja objavljuje se idući domaćin SHKM-a.

SHKM zahtijeva veliku organizaciju, stoga se u pripremu Susreta uključuje velik broj volontera. Volonteri su na raspolaganju župnicima u organizaciji Susreta, kao i mladima koji dolaze na SHKM.

POGLEDAJ Što nas očekuje u Zagrebu?

Jedanaesti Susret hrvatske katoličke mladeži, pod geslom “Što god vam rekne, učinite!” (Iv 1,5), održat će se od 9. do 10. svibnja 2020. u Zagrebu, glavnom i najvećem gradu Republike Hrvatske.

Mladi su pozvani u župe Zagrebačke nadbiskupije doći već u petak, 8. svibnja. U subotu mlade očekuje bogat program – kateheze, molitva, druženje.

Svi su pozvani pohoditi Katedralu te Baziliku Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj, gdje se nalazi grobovi naših blaženika Alojzija Stepinca, odnosno Ivana Merza. Ondje će biti prilika za euharistijsko klanjanje, molitvu te sakrament ispovijedi. Središnje misno slavlje održat će se u nedjelju na Trgu bana Josipa Jelačića.

Zagreb, grad svih Hrvata, već sada u ozračju radosti, vjere, ljubavi i zajedništva nestrpljivo iščekuje mlade.

KAKO JE SVE POČELO? Povijest SHKM-ova

Prvi Susret hrvatske katoličke mladeži održao se 1996. godine u Splitu, pod geslom “S Kristom u novo tisućljeće”. Središnje misno slavlje predvodio je tadašnji kardinal, a danas sluga Božji Franjo Kuharić.

Uslijedili su susreti u Rijeci (2000.), gdje je geslo bilo “I Riječ je tijelom postala”. Dvije godine kasnije (2002.) hrvatska katolička mladež okupila se u Osijeku, uz geslo “Sačuvaj nas u svojem imenu”. Šibenik je bio domaćin Susreta 2004. pod geslom “Zaveslaj na pučinu”.

“Učitelj je ovdje i zove te” glasilo je geslo petog SHKM-a, održanog u Puli 2006., a 2008. domaćin Susreta bio je Varaždin, uz geslo “Bijahu postojani. Nakon sjevera Hrvatske, SHKM se vratio na jug, u Zadar, gdje je 2010. geslo bilo “Da vaša radost bude potpuna”.

2012. Sisak

Osmi Susret hrvatske katoličke mladeži održao se prvog svibanjskog vikenda 2012. godine, u Sisku i ponovno uspostavljenoj Sisačkoj biskupiji. Pod geslom “U svjetlosti hodimo” okupilo se oko 30 tisuća mladih, a središnje misno slavlje ispred župne crkve sv. Kvirina predslavio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, uz zajedništvu s ostalim biskupima i svećenicima. Susret u Sisku okupio je mlade godinu dana nakon povijesnog susreta s papom Benediktom XVI. na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Papina poruka pročitana je na početku misnog slavlja u kojoj je mladima poručio da hode s Kristom u svjetlu i prema svjetlu. “On za sebe kaže da je svjetlost svijeta i tko ide s Njim neće u tami hoditi nego će imati svjetlost života. Dragi mladi prijatelji, odvažno hodite i pronosite ovim svijetom svjetlo koje je upaljeno na vašem krštenju”, poručio je papa Benedikt XVI. mladima.

2014. Dubrovnik

Na krajnjem jugu Hrvatske, u Dubrovniku, održao se deveti SHKM. U gradu slobode hrvatska katolička mladež okupila se 26. i 27. travnja 2014., pod geslom “Na slobodu pozvani”. 

Središnje misno slavlje u dubrovačkoj luci Gruž, na kojem je sudjelovalo 35 tisuća mladih, predslavio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Biskup Uzinić okupljenu mladost pozdravio je riječima: “Draga mladeži! Znam da ste mokri, ali netko mi usput kaza: hvala Bogu i za ovu kišu. I ona je Božji blagoslov. I ona je znak da nas Gospodin voli, jer i kiša nam je potrebna. Znam da bismo voljeli da je danas bilo manje kiše, ali svejedno zahvalni smo Gospodinu za ovaj dan u svim njegovim dimenzijama.” 

Na kraju mise posebno oduševljenje među mladima izazvala je objava idućeg grada domaćina – Vukovara.

2017. Vukovar

Jubilarni, 10. po redu, Susret hrvatske katoličke mladeži održao se u gradu heroju – Vukovaru. Geslo SHKM-a, održanog 29. i 30. travnja 2017., bilo je “Krist, nada naša!”.

Na Susretu je sudjelovalo više od 30 tisuća mladih vjernika. Novost ovog susreta jest činjenica da su mladi subotu proveli u obiteljima i župama u kojima su bili smješteni, dok je središnje misno slavlje održano u nedjelju ispred vukovarskog dvorca Eltz. Euharistijsko slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je u homiliji istaknuo kako “Uskrsli ne nudi praznu utjehu, nego nudi drugačiji pogled na istu stvarnost i novu nadu, novu perspektivu. On u tamu unosi svjetlo Božje riječi, a pred nas stavlja pastire i učitelje izazov posebno odgovornoga poziva: pratiti ove drage mladiće i djevojke, biti suputnici na njihovu putu – znati ih saslušati i razumjeti.”

Na kraju misnog slavlja objavljeno je kako se idući SHKM održava u glavnom gradu Hrvatske – Zagrebu.

JOŠ

00
Dana
:
00
Sati
:
00
Minuta
:
00
Sekundi